Moniques logboek

Tuesday, April 11, 2006

Vandaag, dinsdag, blijkt hoe goed de e-mailtamtam werkt. De telefoon heeft niet stilgestaan bij Monique, die erg blij is met alle belangstelling. Ook kaarten en dergelijke blijven binnenkomen - erg leuk, iedereen bedankt!

Ook de medici vergeten Monique niet. De anaesthesist en de chirurg zijn allebei langsgeweest. Allebei personen die vertrouwen wekken. Monique had het slechter kunnen treffen. De chirurg bouwde verder aan het vertrouwen door nog eens uit te pakken over de risico's. Je krijgt het er koud van: motoriek, spraak, hypofyse, logisch denkvermogen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan wel door de operatie op z'n minst tijdelijke schade oplopen. Toch horen we liever het worst case-scenario dan dat de zaken te zonnig worden voorgesteld. Dan kan het alleen maar meevallen.

Vreemd idee: ze is nu ogenschijnlijk volkomen gezond en straks na de operatie krijg ik haar in eerste instantie terug met een flink ontregeld hoofd. De chirurg heeft zelfs een partij bloeduitstortingen in het vooruitzicht gesteld, alsof ze op haar gezicht is getimmerd. Het bezoek van de eerste dagen kan zich vast mentaal wapenen.

Monique is er laconiek onder. Ze is niet bang, ze is rustig, en blij dat het bijna zover is. Ze heeft slecht geslapen maar dat komt door het rumoer op de gang, dat 's nachts gewoon doorgaat. Moet je net Monique hebben, die wordt al wakker bij windkracht drie. Komende nacht krijgt ze een stevig slaapmiddel, en morgen overdag natuurlijk iets nog sterkers.

Het slechte nieuws is trouwens dat we een dagdeel uitstel aan onze broek hebben. Niet voor woensdagochtend vroeg, maar voor het begin van de middag staat ze nu op de rol. Jammer, want dat betekent meer tijd om alsnog zenuwachtig te worden. En waarschijnlijk komt ze nu 's nachts bij. De chirurg heeft zelf nachtdienst, dat is wel weer prettig om te weten.

Vanavond ben ik bij haar geweest met Maxime. Dat was gezellig: koffiedrinken in de kantine en zo. Maar het afscheid was moeilijk. Die twee zien elkaar pas terug na de operatie, en daar hadden ze het allebei even te kwaad mee.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home